Mobiltelefoni

Mobil i utlandet

Om du är i utlandet och telefonen inte söker nät automatiskt – prova att stänga av 4G och gör en manuell sökning av operatör.

Roaming

Då finns det flera saker som är viktiga att tänka på om du vill slippa höga räkningar när du kommer hem. Här har vi sammanställt lite tips inför semestern.

Först och främst är det bra att du vet vad som gäller för det landet du åker till. Inom EU/EES surfar du precis som hemma i Sverige utan några extra
avgifter. Utanför EU/EES finns kostnadstak som bestämmer det högsta priset som en operatör får ta ut för mobil telefoni, sms och mobil dataanvändning. Det kallas för eurotaxa. Men det kan ändå bli dyrt att använda mobila tjänster i utlandet. Se respektive prislista Privat och Företag, för mer information om priser för samtal och surf från utlandet.

Surfspärrar

Att ringa, SMS:a eller surfa utanför EU/EES kan vara mycket dyrare än i Sverige och orsaka höga kostnader. Det gäller alltså inte enbart smarta mobiltelefoner utan även då du använder dator, surfplatta eller en äldre mobiltelefon. För detta ändamål har Götalandsnätet en kostnadsfri spärrfunktion aktiverad. Spärren innebär att du automatiskt får ett meddelande (SMS) om att summan närmar sig en gräns på 50 euro, dvs. ca 580 kronor (inklusive moms). Detta har vi infört för att du skall känna dig trygg på resan!

Fler tips till resenären

  • Kolla gärna med oss innan du reser vilka priser och villkor som gäller i det land du ska resa till.
  • Tänk på att tjänster och applikationer i din mobil/dator automatiskt kan använda sig av datatrafik (exempelvis e-post) utan att du ser detta. Om du är osäker så stäng av roaming (till utländsk operatör) i din mobiltelefon/dator.
  • Ett bra alternativ är att kolla om det finns kostnadsfria nätverk (wifi) att koppla upp dig mot. Dessa finns ibland på till exempel hotell och caféer i det land du reser till. Om din telefon inte är operatörslåst kan du även köpa dig av ett lokalt kontantkort i det landet du åker till.
  • Tänk på att även kan få betala för samtal till ditt mobilsvar i länder utanför EU.

Läs mer om mobiltelefoni och mobilt bredband i utlandet (på Telekområdgivarnas webbplats)
Läs mer om mobiltelefoni och mobilt internet inom EU (på PTS webbplats)

Kontakta oss
Stäng